Контрол на правораздаването

Гражданското общество и правораздаването Доверието към съдебната система в Смолянска област Граждански сектор и морално-етични правилници и норми Гражданското общество и центровете за арбитражни и помирителни дела, медиация и консултация Разрешаване на правни спорове Цифрови комуникационни канали Граждански достъп до информация в правораздаването

Хипотези за реформа в правораздаването

Гражданското общество и правораздаването

Вижте още »»»

Хипотези за реформа в правораздаването

Доверието към съдебната система в Смолянска област

Вижте още »»»

Хипотези за реформа в правораздаването

Граждански сектор и морално-етични правилници и норми

Вижте още »»»

Хипотези за реформа в правораздаването

Гражданското общество и центровете за арбитражни и помирителни дела, медиация и консултация

Вижте още »»»

Хипотези за реформа в правораздаването

Разрешаване на правни спорове

Вижте още »»»

Хипотези за реформа в правораздаването

Цифрови комуникационни канали

Вижте още »»»

Хипотези за реформа в правораздаването

Граждански достъп до информация в правораздаването

Вижте още »»»

КОНТРОЛ НА ПРАВОРАЗДАВАНЕТО

Граждански контрол на правораздаването в Смолянска област

Новини

Lozan_Panov_parlament.jpg Лозан Панов също ще е кандидат за президент. Инициативен комитет с подкрепата на „Правосъдие за всеки“ издига кандидатурата му, а той очаква подкрепа от "всички свободни граждани". Кандидатът за вицепрезидент ще бъде журналистката Мария Касимова. Днес, 02.10.2021 г., представители на комитета и шефът на ВКС се събраха пред Президентството.

VSS_Model-4.jpg Реформата на съдебната карта и силната съпротива срещу предлагания от ВСС Модел 4 беше една от основните теми, белязали изминалата седмица. На организирания от Министерството на правосъдието в понеделник дебат по темата, провел се в Съдебната палата, Модел 4 бе силно критикуван от всички заинтересовани страни. В петък двамата автори на Модел 4, Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, подадоха оставки като членове на ВСС.

Жителите на града са готови на протест

Rayonen_sud_Chepelare-zakrivane.jpg Районният съд в Чепеларе е заплашен от закриване. Причината е, че Висшият съдебен съвет обмисля съкращаване на броя на съдилищата у нас.

Двама съдии и 11 служители - толкова е щатът на Районния съд в Чепеларе, сочат сметките на Висшия съдебен съвет. И бюджет от близо половин милион лева, като месечно там се гледат около 15 дела.

„Цената на едно дело в Районен съд - Чепеларе, например, спрямо разглеждани дела, е два пъти по-висока отколкото е средната цена за България. Мисля, че е 900 лв., а средната стойност на едно дело за разглеждане е около 440 лв.”, обясни Боряна Димитрова от Съдийската колегия на ВСС.

С тези мотиви Съдийската колегия предлага съдът да стане териториално отделение на Районен съд - Смолян. Идеята обаче не среща подкрепа сред местните.

Предлага се 57 районни съдилища да станат териториални отделения

temida-21-05-2021.webp На районен съд да останат подсъдни гражданските дела с цена на иска до 2000 лева, както и около половината от разглежданите там наказателни дела. Това се предлага в обявения днес доклад за одобрение от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) модел 4 за реформа на съдебната карта.

Както е известно, той е разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Добро управление“ от двамата координатори Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. Моделът от месеци се обсъжда от членовете на ВСС, като през това време претърпя и корекции.

laura-kyoveshi.webp Европейската прокуратура е уведомила българските власти, че има забележки по седем от десетте български кандидатури за европейски делегирани прокурори (ЕДП). Това съобщи сайтът „Юроактив“, позовавайки се на шефа на кабинета на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши – Милан Ярон.

По този повод в специален тиут от Европейската прокуратура съобщиха: „Още няма решение. Кандидатите се назначават от колегията на европейските прокурори и този въпрос не е в дневния ѝ ред тази седмица. Чакаме българските власти да ни изпратят допълнителна информация. Веднага щом бъде взето решение, ще го оповестим публично“.

Ivaylo-Dermendzhiev.jpg От 1 януари 2021 г. влизат в сила нови правила за работа на Арбитражния съд при БТПП по международни дела. Промените позволяват на Арбитражния състав да подготвя и провежда по свой почин открито арбитражно заседание във виртуална среда, като на страните се гарантира време за предварителна подготовка и упражняване на процесуалните им права Ако след получаване на определението на решаващия орган страна по делото уведоми АС, че няма техническа обезпеченост за онлайн участие, тя ще бъде подпомогната от съда за това участие. Ако въпреки това откаже да участва в заседание чрез видеоконферентна връзка без уважителна причина, този отказ няма да е основание за непровеждане на арбитражното заседание по този начин (виж по долу).

Предложението за промени е на адвокат Ивайло Дерменджиев, член на Президиума на АС за изменения и на УС при БТПП. Един от аргументите за измененията е противоепидимичената обстановка заради Ковид кризата, но главната причина е да се осъвремени работата на арбитража.

В област Смолян на около 15 км от гр. Смолян се намира и курортният комплекс Пампорово. Той е един от най-слънчевите планински курорти в България – слънчевите дни в годината тук са повече от 240. Климатът е мек, със силно Средиземноморско влияние. Средната годишна температура е 8,5°С, а дебелината на снежната покривка е 140 – 150 см. Надморската височина на курорта е 1 650 м, като най-високият връх е Снежанка – 1 926 м.

ngobg_logo.jpg База от данни на всички неправителствени организации, работещи в област Смолян.

Включени са фондации, сдружения, спортни клубове и федерации, читалища и училищни настоятелства.

Неправителствени организации в област Смолян

palas_adm_sud_smolyan.jpg Информация за състава, структурата и дейността на Административен съд - Смолян, графици на заседанията и справки за движението на делата в него. Обяви за конкурси, правила и начин на подбор за свободни длъжности и незаети работни места. Точни адреси, телефони, мейли и банкови сметки на съда. Образци и формуляри в електронен вид, а също и данни за контакти с други съдилища и съдебни организации.

https://smolyan-adms.justice.bg/bg