КОНТРОЛ НА ПРАВОРАЗДАВАНЕТО

Граждански контрол на правораздаването в Смолянска област

Лозан Панов - „Правосъдие за всеки“

Lozan_Panov_parlament.jpg Лозан Панов също ще е кандидат за президент. Инициативен комитет с подкрепата на „Правосъдие за всеки“ издига кандидатурата му, а той очаква подкрепа от "всички свободни граждани". Кандидатът за вицепрезидент ще бъде журналистката Мария Касимова. Днес, 02.10.2021 г., представители на комитета и шефът на ВКС се събраха пред Президентството.

Вижте още във видеото
Слушайте новината

С първите думи като кандидат-президент Лозан Панов определи "Правосъдие за всеки" като съмишленици и изрази съжаление за липсата на покойния юрист Кристиян Таков.

– Ако Кристиян беше тука - той би казал: „България се събужда бавно, ще се става!“ - заяви Лозан Панов - председател на ВКС.

Панов посочи като своя кауза независимостта на съдебната система и отвоюването на институциите.

– Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указа за назначаване на председател на ВКС - заяви Лозан Панов.

А дали ще подаде оставка като председател на ВКС - Панов отговори така:

– Спомняте си кандидатурата на съдия Нели Куцкова, която преди години беше кандидат за вицепрезидент - можете да се запознаете с казуса - каза Панов.

Лозан Панов не вярва в конституционния катарзис на президента и бъдещ опонент на изборите Румен Радев.

– Не съм видял някаква позиция, която засяга например главния прокурор Цацаров. Нещо повече - този катарзис се получи тогава, когато копоите на господин Гешев влязоха в Президентството - заяви Лозан Панов.

За другия му опонент проф. Анастас Герджиков каза, че не познава неговия принос в академичната общност.

– Но мисля, че това е път ДПС да се насочи към този пост. С това движение имаме опит години наред като скрит съюзник на господин Борисов. Пример за това е ВСС, където тази спойка работи много добре - заяви Лозан Панов.

От "Правосъдие за всеки" издигнали кандидатурата на Лозан Панов, убедени, че темата за независимостта на съда и върховенството на правото трябва да бъде водеща в и двете кампании - за парламентарни и президентски избори.

– Ние намираме в лицето на съдия Панов съмишленик на нашите идеи, с който заедно 7 години сме водели тези битки всеки на своето място, поради което мислим, че най-подходящата възможна кандидатура, за да поставим тази тема като централна, тъй като ако не изчистим правосъдието, няма да се изчисти нищо останало - каза Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

Колективните органи на "Демократична България" ще вземат решени дали да подкрепят кандидатурата на Лозан Панов.

– Аз съм в гражданско качество само тук и като такъв подкрепям кандидатурата на Лозан Панов. Като гледам кандидатите - на мен Лозан Панов ми изглежда най-добре и горещо препоръчвам на всички мои колеги от ДБ заедно да подкрепим тази кандидатура - заяви Мартин Димитров от "Демократична България".

– Винаги трябва да минат решенията през колективните органи, но обсъждаме варианта да дадем подкрепата си за кандидатурата на господин Лозан Панов - заяви Цецка Бачкова от "Демократична България".

Формацията около Николай Хаджигенов - "Ние идваме" тепърва ще реши дали да подкрепи Лозан Панов или друг кандидат.

– Лозан Панов е една от малцината бели лястовици в правосъдието и той трябва да бъде подкрепен в тази му част и аз съм тук като обикновен гражданин. Това със сигурност е една изключително смислена кандидатура - ние все още наистина не сме взели решение, дори не сме го обсъждали, вероятно ще го направим следващата седмица - каза Николай Хаджигенов от "Ние идваме!".

От "Изправи се БГ!" вече заявиха подкрепа за Румен Радев. Според Хаджигенов това не е проблем, защото "Изправи се БГ! Ние идваме!" са "достатъчно шарени".