КОНТРОЛ НА ПРАВОРАЗДАВАНЕТО

Граждански контрол на правораздаването в Смолянска област

„Юроактив“: Кьовеши не хареса 7 от българските кандидати за европейски делегирани прокурори

laura-kyoveshi.webp Европейската прокуратура е уведомила българските власти, че има забележки по седем от десетте български кандидатури за европейски делегирани прокурори (ЕДП). Това съобщи сайтът „Юроактив“, позовавайки се на шефа на кабинета на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши – Милан Ярон.

По този повод в специален тиут от Европейската прокуратура съобщиха: „Още няма решение. Кандидатите се назначават от колегията на европейските прокурори и този въпрос не е в дневния ѝ ред тази седмица. Чакаме българските власти да ни изпратят допълнителна информация. Веднага щом бъде взето решение, ще го оповестим публично“.

Пред „Юроактив“ Милан Ярон е коментирал: “Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури”.

От думите му става ясно, че Европейската прокуратура не е съгласна следователи да бъдат ЕДП. България излъчи трима следователи – Бисерка Стоянова от Националната следствена служба, Преслава Петкова от Следствения отдел в Специализираната прокуратура и Мая Ковачева от Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.

“Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори, не смятаме тези кандидатури за подходящи”, е заявил шефът на кабинета на Кьовеши.

По думите му Европейската прокуратура не иска и съдии да са ЕДП. Единственият номиниран от България съдия беше Христо Крачунов от Софийския районен съд. При избора в Прокурорската колегия за него се застъпиха няколко от членовете ѝ, включително и главният прокурор Иван Гешев, като се мотивираха, че съдийският поглед ще е полезен. Крачунов е съдия от 11 години, като две от тях е гледал наказателни дела.

Коментарът на Ярон в тази връзка е следният: “Това са хора, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право. Хайде де! Които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъплeния с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит. Хайде де! Сериозно ли?”.

Другите трима кандидати, които не са харесани от ЕП, са Божидара Ганева-Димова и Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура и Венцислав Фердинандов от спецпрокуратурата.

“На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската съдебна система, сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Те са били активни на ниско местно ниво (районно), докато нашето разбиране за типа престъпления, с които ще се борим, е за такива на окръжно ниво“, изтъква за тях Ярон.

Пред „Юроактив“ той е обяснил, че тази информация е изпратена на българските власти, които след като са се запознали с нея са поискали среща.

“Ние ще организираме тази среща при първа възможност. Но моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет”, е обяснил той.

А на въпроса дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от България, той отговаря: “Абсолютно!”

Все още официален коментар от българските власти няма. Големият въпрос е дали Прокурорската колегия ще проведе нова процедура за избор. Тази седмица тя няма заседание и се очаква въпросът да бъде обсъден на 10 март, когато членовете ѝ ще се съберат. По информация на „Лекс“ колегията ще отговори на въпросите, които са били поставени в писмото от Европейската прокуратура като те се отнасят и до това какво предвижда българското законодателство във връзка с подбора на европейските делегирани прокурори.

Отначало беше предвидено, че България трябва да излъчи двама ЕДП, но впоследствие по настояване на Кьовеши броят им беше увеличен на 10. Румъния, която е с много по-голямо население и територия, има 6 ЕДП. Чехия има трима, Литва също, Нидерландия е с двама ЕДП.

След критиките от ЕП единствените кандидатури, срещу които няма възражения, остават на Светлана Шопова – Колева от Софийската градска прокуратура, на Бойко Калфин от Окръжна прокуратура – Кюстендил и на Димитър Беличев от Окръжна прокуратура – Пловдив.

При решение на Прокурорската колегия да не се провежда нова процедура, те ще останат единствените европейски делегирани прокурори от България.